Elin Larsson Bernt Lundqvist på Välja vinkel.
Elin Larsson Bernt Lundqvist på Välja vinkel. Foto: Hanna Kalla/Sveriges Radio

Vill möjliggöra för journalister med funktionsnedsättning

Elin Larsson: Ibland tror de att min kollega är min praktikant
1:09 min

Bernt Lundqvist är fotograf och projektassistent på Välja Vinkel, ett projekt av, med och för personer med funktionsnedsättning, och han möts ibland av fördomar.

– Till exempel kan det handla om min kollega Bernt som är fotograf blir avvisad för att han har ett synligt funktionshinder och då tänker vakterna att det inte kan vara en pressfotograf, berättar Elin Larsson som är projektledare för Välja Vinkel.

Jag kan göra samma jobb som alla andra fotografer.

Bernt Lundqvist berättar genom sin tolk Ingrid Fredriksson att det är en typisk händelse för honom som Elin beskriver.

– Det har ju hänt några gånger och det känns inte roligt. Men samtidigt vill jag visa att jag kan ju göra samma jobb som alla andra fotografer.

Ett nytt perspektiv inom journalistiken, det vill projektet Välja Vinkel bidra med. Projektet vill samtidigt undersöka och förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättningar att rapportera inom media.

Samtidigt som det underliggande projektet innebär att utvärdera möjligheterna och bemötandet som medarbetare får så syns det ingen skillnad i tidningen. Det är en kulturtidning berättar projektledarna. 

När människor upplever att det inte går att anställa någon på grund av en funktionsnedsättning tror Bernt att det handlar mycket om rädsla.

– Jag tror att det handlar om rädsla då ifrån de här olika företagen som kanske inte vill anställa funktionshindrade, säger Bernt Lundqvist.

Bernt och Elin lägger sedan till att människor, och speciellt arrangörer i Umeå, är rätt bra på att lösa det praktiska för personer med funktionsnedsättning. Men det kan förbättras, och Bernt Lundqvist menar att det handlar om att fråga rätt personer.

– Det gäller att våga fråga, och då fråga människor med rätt kompetens, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".