Vägbeläggningen skadad på E12 Foto: Lillemor Strömberg
E 12 genom Västerbottens län är en av de sträckor där entreprenörer ska ha mutat tjänstemän vid Trafikverket, enligt vittnesuppgifter i TV4. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio

Vägpengar misstänks ha gått till mutor

Trafikverket svarar om mutanklagelser
1:08 min

Trafikverkets tjänstemän ska ha fått presenter, pengar eller flotta middagar. I gengäld fick entreprenörerna längs Västerbottens vägar betalt för luftfakturor. Det här påstår vittnen i TV 4:s Kalla fakta.

Tre tjänstemän på Trafikverket kan nu åtalas.

– Vi är ledsna och arga över det som har hänt, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

– Samtidigt är det viktigt att de här uppgifterna kommer fram, så att vi kan utreda dem.

Bengt Olsson säger att en del misstankar varit kända på Trafikverket sedan tidigare, men att några av uppgifterna i Kalla fakta är nya - till exempel de entreprenörer som vittnar om att de uppmanades att lägga gåvor längs väg 92 i Västerbotten. Det var saker som golfutrustning och båtbatterier som lämnades på överenskomna platser.

I gengäld fick entreprenörerna betalt med skattepengar för fakturor med en del luft i. Och de fick också enligt ett vittne förhandstips om de hemliga stickprovskontroller av vägmålningar som Trafikverket skulle göra. På det sättet kunde de se till att arbetet på just de sträckorna var perfekt utfört, medan andra sträckor kunde lämnas ogjorda.

En entreprenörsanställd berättar i TV-programmet att han uppmanades av sin chef att köpa tre surfplattor och ge dem till enskilda tjänstemän på Trafikverket. En platta ska ha överlämnats i entrén till Trafikverket i Umeå.

Det timslånga programmet är fullt av anklagelser om mutor som flotta middagar, dyra båtresor med alkoholservering - och även kontanter direkt till en enskild tjänsteman.

På anklagelserna svarar Trafikverket att man ser allvarligt på uppgifterna och att allt ska utredas internt med hjälp av oberoende konsulter. Några fall av misstänkta mutor har alltså redan åtalsanmälts.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".