Kanske har du hört många varianter av ett och samma namn. Var med och diskutera fenomenet på vår Facebooksida.
Kanske har du hört många varianter av ett och samma namn. Var med och diskutera fenomenet på vår Facebooksida. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio

Ortnamn som förbryllar – vad är det värsta du hört?

1:56 min

Har du hört någon annorlunda variant på just din orts namn?

Var med och diskutera på vår Facebooksida.

Gargnäs, Blattnicksele och Norsjö! Hur säger man egentligen rätt? I Västerbotten finns en del ortsnamn som kan vara svåra att uttala och som lämnar utrymme för tolkning. 

Lars-Erik Edlund är professor vid institutionen för språkstudier vid Umeå universitet. Han berättar att det är omtvistat hur just orten Gargnäs egentligen uttalas. Gargnäs, som är en mindre ort i Sorsele kommun, har uttalats med både hårt g och med j, och det finns en naturlig förklaring till detta. 

– Förr i tiden åkte dialektupptecknare runt i Sverige för att dokumentera dialekter på olika orter och då tecknades också ortsnamnen ner. Äldsta uppteckningen som finns på Umeå universitet gjordes på 30-talet av en man som hette Bertil Nygren. Han kom från Norsjö och valde att teckna ner uttalet med j, säger forskaren Lars-Erik Edlund. 

Ortsbon: Jag stör mig inte

Men några år senare, på 50-talet, kom en ny dialektupptecknare till orten som hette Axel Ivarsson.

– I hans uppteckning kommer för första gången det andra uttalet upp, det vill säga Gargnäs med ett hårt g, säger Lars-Erik Edlund.

Så vilket är rätt? P4 Västerbotten frågade Anders Grundström, som bott och levt i Gargnäs i hela sitt liv. 

– Jag säger Gargnäs med j, det har jag alltid gjort. Jag stör mig inte på att andra säger annorlunda. För mig får man säga lite som man vill, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista