Göran Häggström, Kulbäcksliden, förlorade striden i förvaltningsrätten om miljöstöd för sin fäbod.
1 av 2
Göran Häggström, Kulbäcksliden, förlorade striden i förvaltningsrätten om miljöstöd för sin fäbod. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Görans Fäbod
2 av 2
Den här fäboden på Görans gård byggdes på 20-talet efter att den gamla brann ner. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sverigesradio
Tvist

Fäbodägare förlorade i förvaltningsrätten

1:19 min

Fäbodägaren Göran Häggström i Kulbäcksliden har tagit strid för att få behålla EU-stödet för fäbodbruk, men nu fick länsstyrelsen rätt – det blir inget nytt miljöstöd för hans fäbod.

Sedan 1995 har EU erbjudit möjlighet till miljöersättning för fäbodbruk genom Landsbygdsprogrammet för att främja biologisk mångfald. Idag står en av länets två aktiva fäbodar i Kulbäcksliden utanför Vindeln hos Göran Häggström. Men nu riskerar även det bruket att försvinna.

Göran Häggström och länsstyrelsen har sedan 2012 tvistat om Göran har rätt till miljöersättning för sin fäbod eller inte. Då nekades han ersättning med motiveringen att fäboden låg för nära hans hus. Sedan 2015 har Länsstyrelsen i Västerbotten som enda län i landet ett krav på att det måste vara minst 1000 meter mellan hemgården och fäboden - Göran har 250 meter.

– Det förstår jag inte på grund av att majoriteten av fäbodarna i Sverige sköts på det sättet; att man far över dagen till fäboden och sedan åker hem när man gjort arbetet man behöver, säger Göran Häggström som är kritisk mot länsstyrelsens handläggning av ärendet.

Jag kommer överklaga till kammarrätten, men sannolikheten att de tar upp det här är försvinnande liten.

Förvaltningsrätten hävde länsstyrelsens nekande till ersättning, men samtidig skrevs handlingsplanen för det nya Landsbygdsprogrammet om med de nya måtten för hur långt bort en fäbod måste ligga en hemgård för att vara berättigad ersättning.

Göran överklagade beslutet på nytt till förvaltningsrätten, men har nu fått avslag. Hans fäbod förblir utanför ramarna för miljöersättningen, och beslutet innebär att Göran kommer tvingas lägga ner sin fårskötsel.

Kajsa Berggren, enhetschef vid Länsstyrelsens landsbygdsenhet, menar att distansbestämmelsen på 1000 meter bara är ett förtydligande från Jordbruksverkets landsbygdsprogram, och att det inte gjorts några strängare bedömningar.

– Landsbygdsprogrammet löper fram till år 2020 innan det övergår till nästa period där det kan bli förändringar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista