Norr om Skelleftehamnsleden, väg 372, planeras batterifabriken norr om Bergsbyn utanför Skellefteå.
Norr om Skelleftehamnsleden, väg 372, planeras batterifabriken norr om Bergsbyn utanför Skellefteå. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio.

Detaljplan för batterifabrik redo att klubbas

1:42 min

Riktlinjerna för de drygt 200 hektar mark för att möjliggöra en batterifabrik utanför Skellefteå är redo för antagande.

Under sommaren och hösten har allmänheten och myndigheter tyckt till och i veckan sa politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott att detaljplanen är klar för beslut i fullmäktige.

Bybor i Bergsbyn har haft synpunkter på att friluftsområden försvinner, jordbrukare och Västerbottens länsstyrelse har påtalat att vattenmassor från regn och snö behöver tas om hand bättre. 

Skellefteå kommuns planarkitekt Enar Nordvik har gjort detaljplanen och efter samråd med allmänheten tagit till sig av vissa synpunkter.

– Vi har gått från att kräva hantering av 4 000 m³ till att vi nu kräver hantering av 10 000 m³ vatten på tomten förklarar, Enar Nordvik.

Trafikverket har påtalat formuleringar om att någon flytt av E4 inte är beslutad, även om det i planen hänvisas till den. Något som innebar att planarkitekterna nu beskrivit ytterligare hur centrala stan kan komma att påverkas av transporter till och från en eventuell fabrik.

Att ta till sig av synpunkterna och justera i detaljplanen tolkar Enar Nordvik som ett tecken på att systemet fungerar.

– I någon sorts värd kan man ju alltid inbilla sig att man skulle ha tänkt på allt från början men det är därför vi har en sådan här plan-process, förklarar Enar Nordvik.

Detaljplanen ska antas av Skellefteå kommunfullmäktige i december. Om det inte skulle bli någon batterifabrik på tomten så spelar det ingen roll för detaljplanen som tillåter industriområde oavsett.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista