Linsgryta i glasform
Linsgryta för veganer och alla som gillar varma kryddor. Foto: Marléne Hedelin
P4-dietisten Marléne Hedelins recept och tips

P4-dietisten: Så får du i dig järn och allt annat du behöver

Att undvika näringsbrister som vegan
7:10 min

Som vegan är det viktigt att få i sig D-vitamin, B12, järn och omega-3 säger Marléne Hedelin och ger allt från flexitarianer till veganer ett gott recept.

P4-dietisten Marléne Hedelin bjuder på en gryta som passar både veganer, laktovegetarianer, laktovovegetarianer, demivegetarianer och flexitarianer:

INDISK LINSGRYTA MED KOKOSMJÖLK OCH LIME

2 dl puylinser eller röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1 msk olja
0,5-1 msk curry
1 msk tomatpure
5 dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 dl broccoli
1 dl blomkål
100 g spenat
200 g tomater eller körsbärstomater
1 lime
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

  • Skölj linserna. 
  • Hacka lök och vitlök samt riv ingefära. 
  • Fräs löken i olja. 
  • Rör i ingefära, curry och tomatpure. 
  • Tillsätt linser, buljong och kokosmjölk. 
  • Koka under lock tills linserna är mjuka. 
  • Salta och peppra. 
  • Tillsätt broccoli, blomkål, spenat och tomater och koka ytterligare någon minut. 
  • Smaksätt med saften och rivet skal från lime. Servera med ris. 

Variera gärna grönsakerna med skivade morötter i stället för ex. blomkål eller tomat.

P4-dietisten Marléne Hedelin hör du torsdag förmiddag i P4. Har du frågor? Mejla!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".