Migrationsverket.
Migrationsverket. Foto: Arkivbild/Agneta Johansson/Sveriges Radio.

Migrationsverket: Man måste uppge sina skäl för att få asyl

2:24 min

Till och med när det gäller din religion måste du berätta allt vid en asylansökan, menar Migrationsverket. Jahanagi Shojaei är rädd för vilka konsekvenser det kan få om man ändå får avslag på sin ansökan.

Jahanagi Shojaei är 18 år, bor i Bjurholm hos sin svenska familj och gör det 18-åringar gör mest, umgås med sina kompisar, är på kyrkans aktiviteter och går i skolan. Han har också två gånger sökt asyl för att få stanna i Sverige, och lika många gånger har han fått avslag. 

Ingen av gångerna har han velat ta upp sin religion som ett skäl för asyl. Dels för att han tycker att det är personlig information, men också för att han är rädd för att hans nyfunna tro skulle vara en dödsdom om han blev skickad till Afghanistan.

Migrationsverket menar att för att kunna få uppehållstillstånd på grund av religiösa skäl måste man berätta om dem.

– När det gäller religion eller sexuell läggning eller någonting sånt då är det nästan uteslutande sån information som man själv har och då är det viktigt att man berättar det för myndigheterna annars kan man inte få uppehållstillstånd på den grunden, säger Anette Bäcklund, avdelningschef migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista