Två bussar och tre personbilar var inblandade i olyckan.
1 av 2
Två bussar och tre personbilar var inblandade i olyckan. Foto: Anders Wikström/Sveriges Radio
Bussolycka vid Sikeå bilar bussar E4
2 av 2
Två bussar och tre personbilar var inblandade i olyckan. Foto: Anders Wikström/Sveriges Radio
Olyckan på E4

Polisen utreder brott i samband med olyckan på E4

1:54 min

Efter den svåra halkolyckan på E4 i höjd med Sikeå i natt misstänker nu polisen brott, och alla inblandade fordon är beslagtagna.

Polisen rapporterar nu att tre personer skadats allvarligt och tolv skadats lindrigt i olyckan. Enligt tidigare uppgifter från sjukvården var det två personer som skadats allvarligt i olyckan. Totalt rör det sig om cirka 30 drabbade personer.

Börje Öhman, kommunikatör på polisen, berättar att polisen genom brottsrubriceringen har större möjligheter att utreda vad som egentligen skett.

Vad har polisens utredning på plats gett än så länge?

– Utredningen på plats är långt ifrån klar. Platsen är fortfarande avstängd och planeras att vara så till klockan 12 idag för att vi ska kunna undersöka platsen i dagsljus, säger Börje Öhman. 

– Ärendet är tillsvidare rubricerad som vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada, men det är ingen som är delgiven någon misstanke.

Ni har tagit några fordon i beslag?

– Ja, i utredningen av det här är alla fordon som var inblandade i den här händelsen, två bussar och tre personbilar tagna i beslag. Det är för att vi ska kunna undersöka dem så att det inte är något fel på fordonen i sig så att vi kan utesluta det.

Hur jobbar ni vidare med det här just nu?

– Just nu är det frågan om att sammanställa allt material från i natt. Vi har ju haft mycket folk igång i natt, dels på plats, dels på akutmottagningarna i både i Skellefteå och i Umeå.

– Det är ett antal förhör som är gjorda och så görs platsundersökningen här. Efter det här kommer vi sammanställa allt material och så får vår förundersökningsledare bestämma hur ärendet ska fortsätta utredas.

Vad är det som gör att man misstänker brott och att det här inte ses som en vanlig olycka?

– Det är egentligen det vi ska utreda, men vi rubricerar det som brott för då öppnar vi också den så kallade ”verktygslådan” och kan beslagta bilar och undersöka dem. Skulle vi inte rubricera det som brott så skulle vi inte ha den möjligheten.

Vet ni någonting om hur olyckan gick till?

– Nej, inte i detalj. Det finns ändå rätt bra vittnesuppgifter från någon eller några busspassagerare. Det vi vet är att det var extremt halt på platsen, men i övrigt vill vi inte kommentera hur det har gått till, säger Börje Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista