Marken utanför Skellefteå Airport är täckt av is.
Marken utanför Skellefteå Airport är täckt av is. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio

Svår halka – flyg och bussar i Skellefteå ställs in

1:31 min

Buss- och flygtrafiken i Skellefteå ställdes in under morgonen på grund av den svåra halkan. Vid 10-tiden på förmiddagen kunde dock bussarna återigen börja köra.

Robert Lindberg, flygplatschef i Skellefteå, berättar att regn som fallit på kalla rullbanor gör att de blir som skridskobanor. Flygplanen kan då varken landa eller lyfta från flygplatsen.

– Det blir svårt att bekämpa det här på ett bra sätt, det tar lite tid, säger Robert Lindberg.

Dagens första flighter har blivit inställda. Från flygplatsens sida göra man nu allt för att få bort isen från rullbanorna.

– Förhoppningsvis kommer vi inom inte allt för lång tid att kunna återuppta flygtrafiken. All kommunikation till resenärerna sker via flygbolagen, säger Robert Lindberg.

Även Lokalbussarna i Skellefteå ställdes in under morgonen i avvaktan på åtgärder för att förbättra väghållningen. Vid 10-tiden på förmiddagen var busstrafiken igång igen.

Enligt bussbolaget går långfärdsbussarna inom regionen och länet också, men med kraftiga förseningar.

"Även dessa bussar kan tvingas vänta in sandbil", skriver bussbolaget på sin hemsida.

Ett första flygplan kunde lyfta strax före fem på fredagseftermiddagen. Skellefteå Airports Operativa chef Mikael Filipsson berättade klockan 16.30 är värdarna på start- och landningsbanan var bra och ett plan höll på att boardas och avisas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista