Dumar badan oo dunida ku nooli ayaa tooshka ku ifiyay faraxumeyn lagula kacey.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sexuella trakasserier på jobbet – då har du rätt till ersättning

Juristen: Man får inte vänta för länge
1:30 min

Det är nästan 6000 kvinnor i juristbranschen som har skrivit på uppropet #medvilkenrätt i #metoo-andan. Men om man är utsatt, har man då rätt till ersättning? Juristen Anna Sundén Larsson förklarar.

Anna Sundén Larsson är jurist på Brottsoffermyndigheten i Umeå och hon menar att man har rätt till brottsskadeersättning. Det betyder att staten i form av brottsoffermyndigheten kan gå in och ersätta vissa fall. 

– Till exempel om det finns en dömd gärningsperson men som inte kan betala skadeståndet, eller om brottsoffret inte får full ersättning från sina försäkringar, säger Larsson.

Det kan göras både när det finns fällande dom, samt i fall då det bara finns en förundersökning och polisen inte kan hitta gärningspersonen.

– Ett krav för att få den här ersättningen är först och främst att brottsoffret ska polisanmäla brottet, det är jätteviktigt, så att polisen kan utreda vad som hänt, säger hon.

Polisen ser redan nu även en ökning i anmälningsfrekvensen vid bland annat sexuella ofredanden.

– Vi följer naturligtvis den utvecklingen och välkomnar sådana här initiativ, säger Anna Sundén Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".