Anna Gebri-Medhin går fjärde året på jägmästarutbildningen vid SLU. Hon vittnar om en sexistisk miljö i skogsbranschen.
1 av 2
Anna Gebri-Medhin går fjärde året på jägmästarutbildningen vid SLU. Hon vittnar om en sexistisk miljö i skogsbranschen. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Anna Gebre-Medhin och Emma Holappa.
2 av 2
Anna Gebre-Medhin, jägmästarstudent vid SLU, och Emma Holappa, masterstudent vid ledarskap och organisation vid Umeå universitet. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Umeå

Jägmästarstudenten Anna kritisk till mossig kvinnosyn på SLU

4:20 min

Kvinnliga studenter på Svenska Lantbruksuniversitetet i Umeå vittnar om en könsdiskriminerande och sexistisk skogsbransch – både ute på arbetsplatser, men också i skolan.

Anna Gebre-Medhin studerar det fjärde året på jägmästarutbildningen på SLU. Snart ska hon ut i arbetslivet i skogsbranschen, men det är inte utan en oro över vad väntar henne – på grund av att hon är kvinna.

– Ute på arbetsplatser kan jag få min klädsel och mitt utseende kritiserat, om jag har smink eller nagellack. Jag ifrågasätts om jag verkligen klarar av det, klarar av att ha ett stort ansvar och blir frågad om det kommer gå bra för mig, och det upplever jag är för att jag är tjej, säger Anna.

Ungefär 30 procent av eleverna på SLU i Umeå är kvinnor. Anna har reagerat starkt på den sexistiska miljön inom skolan, som inte bara finns bland studenter utan också i könsdiskriminerande inslag hos personalen.

Mina egna och mina vänners upplevelser är att en kvinnas plats absolut inte är lika självklar inom skogsbranschen.

Det var genom en uppsats av studenten Emma Holappa, som pluggar masterprogrammet i ledarskap och organisation på Umeå universitet, som Anna Gebre-Medhins och tre andra kvinnors berättelser uppdagades. Anna har mellan läsåren också jobbat flera somrar ute i skogen, och även ute på arbetsplatser möttes hon ofta av en machokultur.

– Det är skittråkigt. Det känns motigt att utbilda mig och vara på väg in i den här branschen och som det är tänkt att jag ska jobba inom under en lång tid.

Göran Ståhl är dekan vid den skogsvetenskapliga fakulteten, och är inte förvånad över uppgifterna. Bland annat har skolan infört ett kursmoment i utbildningarna som tar upp härskartekniker.

– Vi är medvetna om det. Visst finns enskilda händelser till exempel i samband med exkursioner med kraftigt manspräglade miljöer som studenter upplever stötande. Men vi vet om att vi har en väldigt mansdominerad bransch och vi vill komma till en framtid som är mera jämlik, det är den allmänna strävan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista