Peter Hultqvist, socialdemokratisk försvarsminister.
Peter Hultqvist, socialdemokratisk försvarsminister. Foto: Anders Wiklund/TT

Mönstringen är tillbaka – men inte i norra Sverige

1:33 min

Mönstringen har återinförts i Sverige. Men det går inte att mönstra någonstans i Norrland, utan bara i Stockholm och Malmö.

Flera politiker i Umeå vill att det ska startas en mönstringsenhet i Umeå, men den socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist tycker att det är för tidigt att prata om en sådan lösning.

– Det är så att det här är ju myndighetsbeslut var man förlägger olika typer av enheter. Vi får väl se då hur mönstringsverksamheten utvecklas i framtiden och utifrån de behoven man fattat för beslut, säger Peter Hultqvist.

För Hultqvist är det för tidigt att ha en tydlig uppfattning om saken än.

– Vi genomför just nu de första mönstringsomgångarna.

Kan du berätta vad du tycker?

– Jag kommer att prata om de sakerna den dagen vi ska fatta ett beslut. Jag tänker inte föregå några händelseförlopp, säger han.

Angående förslaget som kommer fram från lokala politiker om att ha en mönstringsenhet i Umeå svarar Peter Hultqvist att det är naturligt.

– Jag tycker det är fullständigt naturligt att man i olika delar tar fram idéer och förslag och det är ju naturligtvis sådant vi välkomnar. Sedan återkommer ju jag till de konkreta frågorna i den händelse när det ska fattas några beslut.

På frågan om hur Hultqvist hoppas att mönstringen ska utvecklas svarar han att rekryteringen ska utföra det på ett bra sätt.

– Det handlar ytterst om hur många soldater vi ska ha i värnpliktsdelen, och då får ju det styra utvecklingen, säger Peter Hultqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista