Hans Brettschneider (MP).
Hans Brettschneider (MP). Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Brettschneider (MP): Inget samarbete med Liberalerna och Alliansen

”Samtalen har varit bra men vi har inte kunnat landa”
1:42 min

Miljöpartiet meddelar nu att man avbryter samtalen med Liberalerna och Alliansen om ett planerat samarbete inför valet.

För en dryg månad sedan träffades politiker från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Skellefteå efter en inbjudan från Liberalerna för att diskutera en bred koalition inför valet 2018. 

Men nu meddelar Miljöpartiet att man avbryter samtalen och att de inte kommer att bli något samarbete förrän tidigast efter valet. 

Hans Brettschneider, gruppledare för miljöpartiet i Skellefteå, förklarar varför. 

– Vi hade bestämt att vi skulle samtala under en månad. Samtalen har varit bra, men vi känner att vi inte har kunnat landa, säger Hans Brettschneider.

Miljöpartiet går därför till val på ett eget manifest 2018.

Vi hade bestämt att vi skulle samtala under en månad. Samtalen har varit bra, men vi känner att vi inte har kunnat landa i ett beslut.

– Det finns goda förutsättningar efter valet, vi vill kunna samarbeta med alla partier förutom Sverigedemokraterna, säger Brettschneider.

Anledningen till att ni ville bilda en koalition var för att rubba Socialdemokraterna som styrt i över 70 år. Hur tänker ni kring det nu?

– Jag tycker inte att det är bra när någon sitter vid makten under en lång tid. Jag tror att det är bra om man får till ett maktskifte för att få in nya idéer och nya tankar, så jag ställer mig fortfarande positivt till ett maktskifte, säger Hans Brettschneider till P4 Västerbotten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".