Owen Laws, cykelansvarig för Naturskyddsföreningen och arbetsgruppen Cykelstaden i Umeå
1 av 2
Owen Laws, cykelansvarig för Naturskyddsföreningen och arbetsgruppen Cykelstaden i Umeå. Foto: Linnea Hedelilja/Sveriges Radio
Så här ser den fejkade parkeringsboten ut.
2 av 2
Så här ser den fejkade parkeringsboten ut. Foto: Linnea Hedelilja/Sveriges Radio

Cyklister lägger falska böter på bilar

2:48 min

Cyklister i Umeå har fått nog av bilar som parkerar på cykelvägarna och nu delar de ut fejkade böteslappar till bilisterna.

På alla gång- och cykelvägar råder det stopp- och parkeringsförbud. Enligt Owen Laws, cykelansvarig för Naturskyddsföreningen och arbetsgruppen Cykelstaden i Umeå är det många som inte bryr sig om dessa trafikregler i stan. Något som också pratas om flitigt på sociala medier i cykelgrupper. 

– Det här problemet diskuteras dagligen och folk lägger upp foton och bilder på hur det kan se ut, säger Laws. 

Varför väljer man att stå på en cykelväg? Man bryter inte mindre mot lagen, det kostar 900 kronor i böter.

Så kläcktes idén om att man skulle utforma en fejk-böteslapp som de själva kallar för en parkeringsanmärkning. Laws hoppas att lapparna leder till förändring. 

– Det är lika olagligt att stå på cykelväg som att stå på gatan. Varför väljer man att stå på en cykelväg? Man bryter inte mindre mot lagen, det kostar 900 kronor i böter, säger Laws. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista