Robert Herrala projektledare Västerbottensteatern
Robert Herrala, projektledare vid Västerbottensteatern. Foto: Hjalmar Lindberg/SR Västerbotten.

Nordiskt berättarcentrum tar form i Skellefteå

2:06 min

I Skellefteå tar Nordiskt berättarcentrum form. Först och främst planerar man att bjuda in till ett nordiskt branschmöte i april nästa år.

I Skellefteå ska Västerbottensteatern skapa Nordiskt berättarcentrum, det första i hela Norden.

Nu när finansieringen från kommunen, Region Västerbotten och Statens kulturråd är klar kan man börja staka ut verksamheten. Först och främst planerar man att bjuda in till ett nordiskt branschmöte i april nästa år.

– Vi säger ju nu att vi är ett nordiskt berättarcentrum som ska starta i Skellefteå, och att sätta det namnet på verksamheten förpliktigar. Då är ju det långsiktiga målet naturligtvis att branschen i det nordiska perspektivet ska känna att "till Skellefteå kan man åka både för att uppleva berättande av olika slag men också för att fortbilda sig, gå på workshop, matserclass och sådana saker", säger Robert Herrala, verksamhetsutvecklare vid Västerbottensteatern.

Han säger att det också handlar om att inventera berättandet i Norden för att se vilka behov som utövarna har, och vilka frågor som är mest aktuella.

Berättande ligger i tiden och Robert Herrala pratar gärna om de senaste cirka 20 årens renässans för den muntliga berättarkonsten, särskilt för det dokumentära berättandet.

– Based on a true story eller att det ÄR en true story är mycket mer spännande för många nu än att ta del av fiktion. Det är också en intressant sak att det finns ett sug efter autenticitet och äkthet i berättelser och vi är intresserade av andra människors liv och att människor berättar om vad de har varit med om i livet.

Det finns berättarcentrum i flera länder. Några som Robert Herrala gärna nämner är Scottish storytelling centre i Edinburgh och International storytelling centre i Tennesse, USA.

Men var och en har sin egen profil så för Skellefteå får de andra institutionerna får snarare utgöra källa till inspiration än förebilder.

– De flesta verksamheter har ju en stark egen profil. Vårt mål är ju att kombinera flera av de här sakerna. Vi vill arbeta både med konstformen i sig och med ett kulturarvsspår och även med berättandet som ett pedagogiskt verktyg, säger Robert Herrala vid Västerbottensteatern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista