Snöoväder, Foto: Peter Öberg/SR.
Snöoväder. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
Snöstorm

SMHI varnar för kraftigt snöfall i länet

3:28 min

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall i det norrländska kustlandet idag, torsdag. Snöfallet kan leda till kraftig drivbildning. I fjällen varnar SMHI för mycket starka vindar.

Snöfall och kraftig vind har ställt till det både för väg- och flygtrafiken i södra Sverige. Nu har snöovädret dragit vidare norrut och idag väntas stora problem längs Norrlandskusten.

Det är risk för 20-35 cm snö eller mer tillsamman med frisk sydostlig vind. SMHI varnar för att det utmed kusten kan bli hårda vindar.

Från sen eftermiddag, eller under kvällen, kan snöfallet övergå till regn.

I fjällen varnar SMHI för mycket hård ostlig eller sydostlig vind i kombination med snöfall och snödrev.

Om du upplever störningar i trafiken kan du tipsa trafikredaktionen på 020-999 444. Läs mer om det här.

Klass 2-varning är den mellersta nivån i SMHIs varningssystem, där klass 1 är den lindrigaste och klass 3 är den högsta. Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

För fredagen utfärdas också en klass 1-varning för höga flöden efter onsdagens och torsdagens rikliga nederbörd.

Varning klass 2 snöfall

SMHIs definition för Varning klass 2 snöfall som kan ge kraftig drivbildning:

"Snömängder där det väntas från 12 mm (i smält form) upp till 25 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare snöfall med 25 mm eller mer inom 12 timmar i kombination med frisk vind uppdateras varningen till en högre varningsklass."

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista