Skylt för SLU, Universitetet för mat, djur, skog, land, stad, i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Arkivfoto. SLU i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Umeå

SLU-chefen: Kan finnas kraftigt manspräglade miljöer

2:41 min

Göran Ståhl är dekan vid skogsfakulteten på SLU, och han är inte förvånad över uppgifterna om en könsdiskriminerande machokultur på skolan.

– Vi är medvetna om det, men de här specifika fallen känner jag inte till i detalj och kan inte gå in på dem, men den typen av problem är bakgrunden till att vi har åtgärdsprogram för de här frågorna med anställda, lärare och studenter, säger Göran Ståhl på SLU.

Härskartekniker är ett av ämnena som tas upp i vissa kursmoment bland studenterna, berättar han. SLU anordnar också återkommande träffar mellan studenter och skogsföretagare med temat "lika villkor" som följd av de problem som hängt med i skogsbranschen.

Machokultur och traditionella normer, både för män och kvinnor i skogsbranschen är enligt honom inga okända problem på skolan, men det är en miljö som man nu vill försöka ändra på.

– Klart det finns enskilda händelser man stöter på i samband med exkursioner kanske med kraftigt manspräglade miljöer som kvinnliga studenter upplever stötande, men vi vet om att vi har en mansdominerad bransch och vill komma till en framtid som är mera jämlik, säger Göran Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista