Asylsökande ser ut genom ett fönster på ett flyktingboende.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Umeå

Fyra miljoner till asylsökande ungdomar

Individ- och familjenämnden har beslutat att lägga 4,1 miljoner kronor av det extra kommunbidraget på Röda korset och ensamkommande asylsökande ungdomar.

Genom att teckna en överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap mellan Umeå kommun och Röda korset kan kommunbidraget användas för att jobba långsiktigt med ensamkommande barn som hinner fylla 18 år under asylprocessen.

Partnerskapet innebär att Röda korset genom deras samarbete med andra nätverk kan ge ensamkommande asylsökande ungdomar som fyllt 18 år innan asylbesked kommit, en möjlighet att bo kvar i Umeå under asylprocessen.

– Vår gemensamma ambition är nu att alla ungdomar ska kunna få stanna i Umeå där man har sina vänner och går i skola. Vi kommer från nämndens sida följa arbetet noga och vara med vid samverkansträffar mellan kommunen och Röda korset, säger Andreas Lundgren (S), ordförande individ- och familjenämnden, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista