Maria Högvall Nordin, Skogsstyrelsen.
Maria Högvall Nordin, rådgivare vid Skogsstyrelsen, tycker sig se en vind av förändring i skogsbranschen. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio

Skogsstyrelsen: Det finns en vilja att förändras

3:54 min

– Jag tror det kan vara ganska tufft. Skogen är en klart mansdominerad arbetsplats, säger Maria Högvall Nordin, rådgivare på Skogsstyrelsen, om berättelserna om könsdiskriminering och sexism.

Maria Högvall Nordin är rådgivare på Skogsstyrelsen och arbetar med jämställdhetsfrågor hos olika aktörer inom skogssektorn.

– Det är fruktansvärt. En sådan jargong ska inte finnas i någon bransch på någon arbetsplats och måste tas tag i och jobba vidare med – både på utbildning och in i organisationerna, säger hon när hon får höra om vittnesmålen från skogsfakulteten på SLU i Umeå.

Idag behövs inte lika mycket traditionella mansmuskler för att jobba i skogen.

För att jobba emot diskriminering så leder Skogsstyrelsen bland annat ett projekt i östra mellansverige som kallas "Jämfalld" där olika arbetssätt på arbetsplatser och utbildningar granskas. Målet är att förändra attityden kring inkludering och att alla ska behandlas lika utifrån alla diskimineringsgrunder, och inte bara kön.

– Det är hemskt att säga att jag inte blir förvånad, men de senaste veckorna visar att man inte förvånas längre. Men jag märker att det finns en vilja att det här ska förändras, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista