Landningsbanan, Umeå flygplats. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Umeå flygplats. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Klart: Umeå flygplats fjärrstyrs från Arlanda

2:27 min

Från 2020 sitter flygledningen för Umeå flygplats på Arlanda i Stockholm och fjärrstyr trafiken.

Det är Luftfartsverket och Swedavia som skrivit under ett avtal som innebär att Arlanda kommer fjärrstyra flygtrafiken på fyra flygplatser i landet. Förutom Umeå gäller det flygplatserna i Kiruna, Åre Östersund och Malmö.

Luftfartsverket var först i världen med flygtrafikledning på distans när flygplatsen i Örnsköldsvik började fjärrstyras från Sundsvall i april 2015.

– Vi har sett efter att ha haft flygtrafikledning på distans i Sundsvall i två och ett halvt år att det här är ett sätt att effektivisera flygtrafiktjänsten, säger Per Fröberg som är pressansvarig vid Luftfartsverket.

På flygplatsen i Umeå har flygplatschefen haft möte med personalen i dag för att informera om beslutet att flygplatsen ska bli fjärrstyrd.

– För oss är det ingen stor fråga i sig det här, däremot kan man naturligtvis förstå att det för luftfartsverkets personal, berättar B-O Lindgren, flygplatschef vid Umeå Airport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista