Jörel Emilsson badhusföreståndare och Mikael Abrahamsson (S) kommunalråd i Malå.
Jörel Emilsson badhusföreståndare och Mikael Abrahamsson (S) kommunalråd i Malå. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio.
Malå

Badhus bort – beslut om bantad budget

1:09 min

Stängning av simhall och slut med OB-tider på förskolan är några av besluten som väntas när vägen mot att minska budgeten inleds i Malås kommunfullmäktige i dag.

Listan på konsekvenser när Malå ska minska sin budget med tio procent går att göra lång. Den enskilt största besparingen av de beslut som fattas i dag är badhuset som innebär en besparing på drygt en halv miljon kronor för kommunen.

Besluten i Malås kommunfullmäktige i dag måste ses som ett första steg.

– Det är jätteviktigt att man förstår att det här är steg ett, det kommer att komma ett steg två och då förhoppningsvis 2020 är vi i mål, säger kommunalrådet Mikael Abrahamsson (s).

De beslut som fattas i dag är de som kanske märks mest utåt för befolkningen men inte ger så stor förändring för kommunkassan. I detta skede är det en del av kommunen som beslutar att lägga ner verksamheten. Senare kan andra delar av kommunen fatta beslut om till exempel fysiska byggnader och personal.

När det kommer till Malåborna går åsikterna isär, Jörel Emilsson som är badföreståndare ser simhallen som ett hjärta i samhället och håller med om att byggnaden inte håller måtten men att det måste finnas en simhall i kommunen.

– I min värld är det bara att bygga nytt, punkt slut, säger Jörel Emilsson.

Politikerna visar enighet i nästan alla frågor, de två frågor som sticker ut är nedläggningen av badhuset och beslutet om att ta bort OB-tider i förskolan. I frågan om simhallen vill oppositionspartiet Malålistan se att man behåller badhuset till sommaren och inte stänger till nyår.

Det är Liberalerna som har argumenterat för att inte ta bort OB-tiderna i förskolan, det handlar om tidiga mornar och sena kvällar, inte övernattningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista