Anna-Lill Drugge. Foto: Andreas Nilsson
1 av 2
Anna-Lill Drugge, jobbar på Vaartoe, centrum för samisk forskning vid Umeå Universitet. Foto: Andreas Nilsson
Beskuren porträttbild på samiska pionjären Elsa Laula Renberg
2 av 2
Beskuren porträttbild på samiska pionjären Elsa Laula Renberg Foto: Elsa Laula Renberg. Fotoarkiv: Tromsø Museum - Universitetsmuseet
Vetenskap

Samiska perspektiv på kvinnohistorien och kvinnorörelsen

8:11 min

Kvinnohistoriska muséet i Umeå håller konferens på onsdagen till minne av den samiska pionjären Elsa Laula Renberg. Anna-Lill Drugge, doktor i historia är en av talarna.

Genusforskaren Anna-Lill Drugge är doktor i historia och verksam vid Vaartoe Centrum för samisk forskning på Umeå Universitet.

Hon är en av två som disputerat med genusfokus i samisk forskning i Sverige. Finns det samiska sätt att se på feminism? Hur ser samiska perspektiv ut på kvinnohistorien och kvinnorörelsen? Vad är urfolksfeminism till skillnad från vit feminism? Det kan du höra Anna-Lill berätta om.

I år firas för första gången den 29 november som en allmän samisk flaggdag i Norden, till minne av pionjären Elsa Laula Renberg som betytt mycket för samisk organisering. På Kvinnohistoriska i Umeå uppmärksammas detta med en konferens om samiska perspektiv på kvinnohistorien där Anna-Lill kommer att föreläsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista