Toaletter bristvara på lantbrevbärarturer. Foto Lennart Odhström/SR.
Arkivbild. Foto: Lennart Odhström/Sveriges Radio

EU kräver bättre reningsverk

1:19 min

Fyra kommuner i länet kan komma att behöva investera stora summor i nya reningsverk efter att EU har beslutat om att de inte längre kan göra undantag för sämre rening i kallt klimat.

Sverige förhandlade till sig ett undantag för vissa kommuner. Det för att biologisk rening inte fungerar lika bra i ett kallt klimat.

EU:s regel syftar egentligen främst till att hjälpa reningsverk på över 1500 meters höjd, och därför har EU nu beslutat att undantaget inte längre kan gälla kommuner i norra Sverige.

– Vi måste börja förbereda oss för ett läge när vi inte längre kan tillämpa undantaget. Därför måste kommuner i norra Sverige investera för bättre rening, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Malå, som är en av de utpekade kommunerna, har precis haft ett kommunfullmäktigemöte där de planerat hur de ska spara pengar i kommunen. Mikael Abrahamsson (S) tycker därför att beskedet om att de kan tvingas satsa stora summor på nytt reningsverk kommer olägligt.

– Följden kan bli att vi måste skära ännu mer i våra verksamheter, säger Mikael Abrahamsson, kommunalråd i Malå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista