Fågelbo med ungar och ägg.
Rödehakebo, nykläckta fågelungar och ägg. Foto: Ron Edmonds/TT.

Omfattande mål mot misstänkta fågeläggstjuvar

1:09 min

Efter flera års utredning startar idag rättegången i ett fall med plundringar av fågelbon där tre män är åtalade för grova jaktbrott.

Att utredningen dröjt beror bland annat på att lagstiftningen mot den här typen av brott är för svag, menar åklagare Christer Jarlås.

– I Sverige har vi inget generellt förbud mot äggsamlingar utan vi måste visa att det är brott begånget med äggen och varifrån de kommer.

I praktiken innebär det att utredarna måste binda varje enskilt fågelägg till en specifik plats och tidpunkt. Till exempel genom de misstänktas egna fotografier eller anteckningar.

En utredning kräver stora resurser, enligt både åklagare och polis som utrett det fall som Gävle tingsrätt tar upp idag.

I Sverige är det fortfarande lagligt att äga gamla äggsamlingar medan andra länder har infört begränsningar, säger åklagare Christer Jarlås.

– Det finns länder som har generellt förbud mot äggsamlingar. Man tycker inte att privatpersoner ska gå och plocka ägg, utan det är ett beteende som kan uppmana till kriminell verksamhet. Institutioner, museer och skolor kan ha äggsamlingar där de har en betydelse, säger han.

Anledningen till att ägg bör skyddas är för att fågelbeståndet påverkas negativt av stölder.

I det omfattande målet som nu tas upp i tingsrätten har polisens utredning pågått i över tre år. Tre män misstänks för bland annat grova jaktbrott och grova artskyddsbrott.

De ska enligt åtalet ha rest runt i landet och samlat ägg från exempelvis skyddsvärda fågelarter, främst i fjällvärlden och bland annat i Stekenjokk.

Sammanlagt handlar det om 39 olika anklagelser. Männen nekar till brott, men två av dem har medgett vissa omständigheter, enligt åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista