Umeå Ubmeje vägskylt
1 av 2
Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Peter Steggo
2 av 2
Peter Steggo, Umeå kommuns minoritetssamordnare Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Ubmeje/Upmeje/Ubmi/Umeå

Umeå får inte använda det samiska namnet Ubmeje

3:09 min

Det samiska namnet för Umeå, Ubmeje, får inte användas på kartor och vägskyltar. Det har regeringen nyligen beslutat efter en lång juridisk process.

Det var Umeå kommun som inför kulturhuvudstadsåret 2014 aktualiserade frågan – och först nu får alltså kommunen det slutliga beslutet.

– Ja det är ju olyckligt, vi har ju tyckt att vi har haft bra argument för att ortnamnet ska användas och synas på våra skyltar, säger Peter Steggo, minoritetssamordnare vid Umeå kommun.

Det var 2012 som Umeå kommun lämnade in en ansökan till Lantmäteriet om att Umeå samiska namn Ubmeje skulle finnas i Lantmäteriets grundläggande geodata.

Som skäl angav man bland annat att Umeå kommun sedan 2010 är samisk förvaltningskommun, att Umeå skulle bli Europas kulturhuvudstad 2014 samt att namnet Ubmeje även användes i olika föreningsnamn.

Lantmäteriet hämtade inför beslutet 2012 åsikter från myndigheten Institutet för språk och folkminnen.

Institutet rekommenderade att Ubmeje inte skulle användas och hänvisade till en utredning gjord 2009. Och i den bedömdes Umeå stad ligga utanför det umesamiska utbredningsområdet. Lantmäteriet följde deras rekommendation.

2013 överklagade kommunen. Och den 16 november i år avslog näringsdepartementet den överklagan.

Men även om Näringsdepartementet avslog Umeå kommuns överklagan så gjorde kommunen en förnyad ansökan.

– Ja, de kan göra en förnyad ansökan och komma in med skäl varför namnet ska redovisas. Sedan vill jag också se vad kommunen gjort för det samiska språket och för det samiska ortnamnen inte minst, säger Lennart Dehlin utredare på Lantmäteriet.

Umeå kommuns minoritetssamordnare Peter Steggo anser att kommunen har haft goda argument när man skickade in sin ansökan till Lantmäteriet. Och Steggo håller inte med Lantmäteriet och Institutet för språk och folkminnes uppfattning om att Ubmeje inte har används i området.

– Det har ju funnits samisk befolkning här sedan urminnes tider. Det finns ju belägg för flera samiska ortnamn runt Umeå och det är ju konstigt om inte namnet har används här. Vi får väl se om vi går vidare med frågan helt enkelt, säger Peter Steggo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista