Melly och Ylva Jonsson Sarri
Melly och Ylva Jonsson Sarri. Foto: Privat
Vindeln

Melly startade upprop på skolan – skrev brev till rektorn

5:26 min

När journalisten Ylva Jonsson Sarri skrev under metoo-uppropet #deadline inspirerades hennes 12-åriga dotter Melly till att starta ett eget upprop – på sin skola.

Melly skrev ett brev, och bad sedan mamma skriva ut det. När Ylva Jonsson Sarri då läste vad dottern skrivit blev hon chockad.

I brevet beskrev Melly den arbetsmiljö som hon upplever på Renforsskolan i Vindeln. Hon vittnar om barn i skolan som tittar på porr, att elever kallar varandra "jävla bög" och säger saker som "nu kommer jag knulla din mamma" samt att det finns sexuellt och rasistiskt klotter på skolan.

"Lappjävel" hade någon skrivit, och någon hade ritat ballar, berättar Ylva Jonsson Sarri om innehållet i det brev som dottern skrivit.

– Jag skrev ut det som det var, rakt upp och ner och sen frågade jag 'vad hade du tänkt med det här?', fortsätter hon.

Bög är inget skällsord, utan det finns de som kan bli ledsna av det.

Melly berättade då att hon tänkte samla ihop namn och gå med brevet till rektorn.

– Då säger hon (Melly): "Jag vill verkligen att vi ska kunna gå ihop och skriva på, för jag har ju lärt mig att det gör skillnad på om man är många, så att jag tror att nu kanske rektorn kan lyssna på oss", berättar Ylva Jonsson Sarri.

Melly och de andra tjejerna tycker att händelserna på skolan är obehagliga.

– Det där är saker som barn kanske inte riktigt tänker på, men jag tycker att Melly uttrycker sig så fint i det där brevet också: "Bög är inget skällsord utan det finns de som kan bli ledsna av det", säger Ylva Jonsson Sarri.

Rektorn på Renforsskolan, Magnus Olofsson, berättar att skolan tar tjejernas kritik på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista