Linda Åström, undersköterska på Ortopeden på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
1 av 2
Linda Åström, undersköterska på Ortopeden vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Musikhjälpen 2017

Ortopedens nya låt är till Musikhjälpen

2:14 min

Temat för årets Musikhjälp är "barn är inte till salu". Det fick undersköterskan Linda Åström att engagera sig tillsammans med sina kollegor.

Ortopedavdelning på Norrlands universitetssjukhus kommer traditionsenligt att släppa en ny låt. Tidigare har det handlat om allt från halkvarningar till Melodifestivalen. 

I år handlar deras engagemang om något helt annat – nämligen Musikhjälpen, där årets tema är "barn är inte till salu".

Vi sade att vi vill ha en liten seriös ton på den här låten. Det är ju ett rätt allvarligt tema som vi brinner för.

I år har Linda Åström startat en utmaning mellan avdelningarna på NUS om vilka som kan skramla ihop mest pengar till Musikhjälpen. Sex avdelningar är nu igång.

Vad det gäller Ortopedavdelningens låt berättar Linda Åström att det är en ballad med julkänsla.

Hur den låter får vi veta först den 12 december, då ortopedgänget kliver in i glasburen på torget i Umeå för att framföra låten live för första gången.

Vad räcker pengarna till?

Runt 100 kronor kan räcka till en timmes psykologhjälp som en del av en påbörjad rehabiliteringsprocess för ett barn.

Runt 150 kronor kan räcka till en månads skolgång för att åter komma in i samhället.

Runt 500 kronor kan räcka till ett kit med kläder, hygienartiklar och en medicinsk undersökning efter att ett barn räddats från sexhandeln.

Runt 1000 kronor kan räcka till att utbilda så kallade barnambassadörer som lär sig om sina rättigheter för att sedan kunna sprida kunskapen vidare.

Runt 1000 kronor kan också räcka till en månad rättslig hjälp för ett barn i Kambodja som blivit utsatt. 

Runt 5000 kronor kan räcka till att ett team i Kambodja kan jobba med polis på plats för att driva ett rättsfall i mål. 

Runt 5000 kronor kan också räcka till att ett barn i ett särskilt utsatt område får plats i en trygg daglig verksamhet i ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista