Guldstadsgymnasiet, Metoo, Markus Porsklev
Esteteleverna Emma, Nelly, Tea, Sanna och Anton tillsammans med läraren Markus Porsklev framför programmets bildutställning om #metoo. Foto: Åza Meijer/Sveriges Radio
Skellefteå

Estetelever skapar bildkonst efter #metoo

1:06 min

Både vuxna och ungdomar har vittnat om berättelser om trakasserier i #metoo-kampanjen. På Guldstadsgymnasiet i Skellefteå har elever fått måla och rita ner sina tankar om ämnet.

Efter att #metoo-kampanjen blossat upp på bred front i världen tog lärargruppen på Guldstadsgymnasiet ett beslut att ämnet sexuella trakasserier skulle tas upp i olika former på skolans alla gymnasieprogram.

– Det var ett tacksamt ämne att ta upp eftersom det finns så mycket att säga om det. Esteterna gjorde bilder och målningar medan andra program har arbetat med texter, säger Markus Porsklev, lärare i samhällskunskap och musik- och mediaämnen på skolan.

Anton och Nelly är två av esteteleverna som målat och ritat ner sina tankar om alla vittnesmål om sexuella trakasserier, både i landet och i världen. I dagarna har ett meddelande på appen Snapchat börjat cirkulera där killar uppmanas tafsa på tjejers rumpor under "rövmånaden" – en sjuk sak, menar Anton.

Jag tycker det är helt sjukt. Det är så de flesta tänker idag, att det bara är att acceptera och inte fattar varför tjejer klagar. Men jag förstår inte hur man kan tänka så.

Nelly känner sig chockad över hur många vittnesmål som delats om sexuella trakasserier i världen.

– Jag trodde nog inte att trakasserier var utbrett i den här utsträckningen. För mig var en chock att det hänt så grova grejer, ofta inom arbete och jobb. Jag har nog aldrig tänkt så långt, utan bara tänkt på vad som händer i min värld, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista