Batterier i batteriåtervinningen. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Batterier i batteriåtervinningen. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Malåföretag planerar batteriåtervinning

Damian Hicks: Skellefteå håller på att bli ett nav
1:07 min

Förhoppningen är att anlägga fabrik för återvinning av uttjänta batterier i Skellefteå.

Företaget har rättigheter till en ny metod för återvinning av batterier som just nu håller på att utvecklas i Kanada. Damian Hicks är vd för företaget som planerar anläggningen, han vill ta tekniken till Skellefteå för att återvinna uttjänta batterier här.

– Så det kan tas om hand i Sverige på ett ansvarsfullt sätt, menar Damian Hicks. 

Han hänvisar också till producentansvaret som innebär att den som tillverkar en produkt enligt lag är skyldiga att kunna ta hand om den när den är förbrukad.

Att återvinna litiumjonbatterier är något det forskas om över hela världen, och det som Deiman Hicks menar är fördelen med deras metod är att den behöver mycket mindre energi. Han tror det är rimligt att vara igång redan år innan år 2020.

– 2020-2019 absolut, nyckelfrågan är hur snabbt kan vi få tillstånd på plats, för en ny industrianläggning i Skellefteå, säger Hicks.

Eftersom en stor batterifabrik nu planeras i Skellefteå blir det en optimal plats.

– Skellefteå håller på att bli ett nav när det kommer till kompetens inom energilagring, här finns redan expertisen och det kommer bara bli mer och mer, konstaterar Damian Hicks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".