Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna
Foto: Thomas Sarri, Sameradion & SVT Sápmi
Ubmeje/Upmeje/Ubmi/Umeå

Josefina Skerk kritisk till regeringens beslut om samiska ortnamn

"Jag blir väldigt upprörd, jag tycker det är ett idiotiskt beslut"
0:54 min

Regeringen har beslutat att Umeå kommun inte får använda det samiska namnet Ubmeje på kartor och vägskyltar. Jakt- och fiskesamernas sametingsledamot, Josefina Skerk, är upprörd. Hon menar att det här visar att frågor om samiska ortnamn ska ligga hos Sametinget.

Nu kommer fler reaktioner på regeringens beslut att avslå Umeå kommuns begäran att använda det samiska namnet Ubmeje på kartor och vägskyltar.

– Jag blir väldigt upprörd, jag tycker det är ett idiotiskt beslut. Det är ett typ exempel varför frågor som kräver samisk kompetens ska ligga hos myndigheter som har den samiska kompetensen. Alltså, varför det borde vara sametinget som hanterar frågor om ortnamn.

Den tidigare styrelsen, där Jakt- och fiskesamerna ingick, krävde hos regeringen att Sametinget skulle få ta över besluten om samiska ortnamn. Men eftersom inget har hänt så kommer felaktiga beslut som detta, enligt Josefina Skerk.

Skerk hoppa att Sametinget fortsätter ställa krav på regeringen.

– Jag tycker dels att styrelsen. Den nya styrelsen i Sametinget ska jobba hårt med att ta över frågan med ortnamn till sametinget och jag hoppa också att Umeå kommun kommer att lämna in en ny ansökan för det samiska ortnamnet, säger Josefina Skerk Jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".