Kulturjournalisten Sara Meidell får Guldpennan
Sara Meidell. Foto: Curt Dahlgren

Kulturjournalisten Sara Meidell får Guldpennan

4:18 min

För första gången delas journalistpriset Guldpennan ut till en journalist i Norrland, nämligen VK:s kulturredaktör Sara Meidell.

– Det är helt överväldigande och omtumlande och jag är så fruktansvärt hedrad och glad. Jag har nog inte riktigt tagit in storheten i det här ännu, säger Sara Meidell.

I och med priset placerar Sara Meidell sig på en diger lista av namnkunniga och stilistiska förebilder. Barbro "Bang" Alving, författaren Lena Andersson och journalisten Niklas Orrenius är bara några exempel.

– När jag gick igenom listan var det som om marken bara öppnade sig lite granna. Det går inte att beskriva känslan, säger Sara Meidell.

Det var Norra Norrlands publicistklubbsordförande, Marit A Israelsson, som fick överraska Sara Meidell med nyheten. Hon gläds lite extra i år eftersom priset aldrig tidigare har gått till någon verksam norr om Stockholm.

– Det är klart att ur det perspektivet känns det extra varmt i publicisthjärtat att priset hamnar i norr, säger Marit A Israelsson.

Juryns motivering lyder: "Med sin bitande begåvning, sitt precisa språk och initierade ifrågasättande håller Sara Meidell kulturdebatten i Umeå och norra Sverige både vital, levande och aktuell."

Om Guldpennan

Priset Guldpennan instiftades vid Publicistklubbens hundraårsjubileum 1974. Förutom själva pennan utdelas en prissumma på 15.000 kronor. Sara Meidell tar emot priset i samband med Publicistklubben debatt i Stockholm den 11 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista