Per Lindberg, rektor på Malgomajskolan, håller tal mot nazism och rasism under tisdagen.
Per Lindberg, rektor på Malgomajskolan, håller tal mot nazism och rasism under tisdagen. Foto: Stina Blind/Leif Thorsson
Vilhelmina

Stor insats på Malgomajskolan efter orolig höst

1:17 min

Idag kommer rektorn på Malgomajskolan i Vilhelmina att hålla ett brandtal för skolans 400 elever för att motverka rasism, nazism och trakasserier – det efter en tid av oro och kränkningar på skolan.

Det tuffa skolklimatet är orsaken till att skolledningen nu tar krafttag mot främlingsfientligheten på Malgomajskolan.

– Jag kan inte förklara det riktigt, men jag känner att det är mer oro i luften. Det behöver vi ta tag i, säger Per Lindberg, rektor.

Efter en höst med både nazistiskt klotter och allt mer kränkningar på Malgomajskolan så sätter ledningen nu ner foten mot trakasserier och hat.

– Vi har lika mycket bekymmer med trakasserier som rasism, så vi kommer prata mycket om det. Vi har haft klotter med hakkors som vi nu vill bryta nacken av. Rasismen kommer sig av vi våra enkäter ser att fler elever än vanligt beskriver att nazistiska forum är deras primära informationskälla.

I en femstegsraket har elevernas vårdnadshavare först fått brev hem om problemen som varit på skolan, och under tisdagen håller rektorn tal för eleverna. Skolans lärare ska också utbildas av organisationen Expo som en del i projektet som fortsätter med filmvisning av "Sameblod" och som avslutning trappas arbetet upp i gruppen "Alla ska med" som tar upp psykosociala problem.

– Det är som vi har skrivit i brevet; i förlängningen handlar det här om demokrati. Det är inte okej att förtrycka andra människor. På lång sikt är det farligt för vårt demokratiska samhälle, säger Per Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista