Sorsele måste spara 13 miljoner

0:43 min

13 miljoner ska Sorsele kommun spara under kommande året, en budgetminskning på närmare tio procent.

Det är flera kommuner i Västerbotten som står inför mycket tuffa besparingar. Vi har tidigare rapporterat om Malå, men också grannkommunen Sorsele står inför stora besparingar. 

– Det är ju jättedrastiskt, tycker kommunalrådet.

Med nio procent måste budgeten minska för 2018 för att Sorsele ska kunna hålla ett noll-resultat år 2018. (En lika stor procentuell besparing för Umeå kommun skulle motsvara mer än 600 miljoner kronor).

Några besparingsbeslut är redan fattade och några väntar om ett par veckor. Det är framförallt två av kommunens förvaltningar som kommer att spara säger Sorseles vänsterpartistiska kommunalråd Kjell Öjeryd.

– Omsorgen har fått ett sparbeting på 5 miljoner ungefär och skolan har sperbeting i samma storlek ungefär, Säger Kjell Öjeryd (v).

De beslut som redan är tagna gäller omorganisationer i skolan, beslut som väntar är besparingar i omsorgen.

Det är intäkterna som har minskat, för några år sedan anställde kommunen personal för att klara flyktingmottagandet, i dagsläget kommer det inga flyktingar och kommunen får då heller inga pengar. Därför blir det nu bland annat fråga om personalnedskärningar för Sorsele kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista