Kämpigt på sociala i Lycksele
Kämpigt på sociala i Lycksele Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Lycksele

Nödrop från chefer i Lycksele

Det är omöjligt att klara vård och omsorg i Lycksele med så lite pengar som nu. Det anser verksamhetscheferna som vill att kommunfullmäktige tänker om.

De två verksamhetscheferna inom vård och omsorg vill att Socialnämnden ska få mer pengar. Trots att cheferna menar att de gör allt för spara går det inte ihop.

Inom äldreomsorgen räknar verksamhetschefen för stöd, vård och omsorg, Pernilla Ahlström, upp en rad anledningar till att det är orealistiskt att klara nuvarande budget.

Bland annat måste kommunen anlita dyra sjuksköterskor från bemanningsföretag, sjuktalen är fortsatt höga bland personalen, antalet brukare av hemtjänst växer och deras behov ökar. Inom individomsorgen nämns placering av barn och unga som en kostnad som inte ryms inom nuvarande budget.

Pernilla Ahlström har jämfört och enligt statistiken har Lycksele fler brukare och en lägre kostnad per person än andra jämförbara kommuner. Situationen beskrivs som minst sagt bekymmersam av cheferna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista