Forskaren Johanna Jers utanför Radiohuset. Foto: Pia Diaz Bergner Sveriges Radio
Forskaren Johanna Jers utanför Radiohuset i Umeå. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Vetenskap

Johanna Jers: Det krävs kunskap för att könskvotera

7:39 min

Genusforskaren Johanna Jers granskar könskvotering i bolagsstyrelser i Sverige. Enligt henne är det inte svårt att hitta kompetenta kvinnor.

Johanna Jers är doktorand i rättsvetenskap vid Umeå Universitet. Hon är också verksam på Umeå centrum för genusstudier UCGS, och tycker att det fortfarande är för få kvinnor i bolagens styrelser i Sverige.

Bland bolagen på aktiebörsen handlar det om 25-30 procent kvinnor i styrelserna. Men med en jämn fördelning menas 40-60 procent, där båda könen kommer upp till 40 procent men inget kön har högre representation är 60 procent. Könskvotering är ständigt aktuellt till exempel med varvade partilistor "varannan damernas" som infördes inför valet 1994.

Könskvotering kräver dock kunskap, säger Johanna, företagen måste veta varför de vill könskvotera och lägga fokus på att rekrytera det kön som är underrepresenterat, oftast kvinnor, och välja en person som både är kvinna och kompetent. Och det är inte svårt att hitta, säger Johanna Jers.

Johanna Jers är också en av alla över 2400 akademiker som skrivit på #Metoo-uppropet #akademiuppropet, som publicerades den 24 november 2017, med kvinnornas berättelser om sexuella övergrepp, maktmissbruk och psykiskt våld på universiteten. Nu hoppas hon på en öppen diskussion mellan olika aktörer inom akademin, som ska leda till en långvarig hållbar förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".