Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell
Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell
#Metoo

Ida Östensson: Det här är bara början

5:18 min

Nu vill otaliga aktörer jobba med jämställdhet menar opinionsbildaren Ida Östensson, vars mejlkorg svämmat över efter Metoo-svallvågen.

Idas Östensson vittnar om ett skifte i Sverige.

– Äntligen tar verksamheter det här på allvar. Vi har haft ett gäng stora skiften men det här är megaskiftet. Det här är något som inte kommer att ta slut. Det är bara toppen av ett isberg vi sett hittills.

Men det är inte bara övergreppen och ofredanden som man behöver ta itu med, menar Östensson.

– Metoo har breddat det och det handlar om sexism överlag inte bara ofredanden och övergrepp och jag tänker att vi kommer att behöva tala mer om arbetsplatskulturer och mer om hur det ser ut på mansdominerade arbetsplatser.

Nu tas nya initiativ efter Metoo. Företagen har börjat prata om hur man ska öka jämställdheten.

– Nu måste ju alla lära sig det åtgärdande arbetet: Vad gör vi när väl krisen är framme, när det brinner? Men också det förebyggande arbetet som måste finnas där enligt lag.

Och det råder inte brist på intresse för att utveckla jämställdhetsarbetet, i varje fall inte att döma av förfrågningarna som nu kommer in till Ida Östensson.

– Alla vill göra någonting nu. Hela min mejlkorg är full. Alla vill göra något efter Metoo, så nu kör vi! säger Östensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista