Riksdagspartiernas logotyper
SCB-mätningen

Rödgröna överlägset störst i norr

Uppåt för de största partierna, neråt för de små. Så kan SCB:s nya mätning av väljarnas sympatier sammanfattas. Det rödgröna blocket är störst, särskilt i norra Sverige.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans 43,4 procent av sympatierna i riket – i norra Sverige dominerar dock rödgröna blocket med hela 54,2 procent. Men Miljöpartiet fortsätter att minska och ligger nu under den kritiska 4 procentgränsen. I Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län är Miljöpartiet nere på 3,4 procent, något lägre än i hela landet.

Moderaterna är det parti som ökat mest, med över fyra procentenheter till 22,2 procent i riket. I de fyra nordligaste länen stöds moderaterna av 15,5 procent av väljarna.

Sverigedemokraterna står för den kraftigaste minskningen i undersökningen, partiet går bakåt med 3,6 procentenheter och hamnar på 14,8 procent i hela landet. I norr får SD 10,8 procent av partisympatierna.

Tre partier ligger enligt undersökningen nära 4 procentgränsen för att få representation i riksdagen. Liberalerna (4,2%), Kristdemokraterna (3,1%) och Miljöpartiet (3,8) ligger alla i riskzonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".