Per Lindberg, rektor på Malgomajskolan, håller tal till eleverna
1 av 2
Per Lindberg, rektor på Malgomajskolan. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Elin Nejne, elev på Malgomajskolan, står i en korridor
2 av 2
Elin Nejne, elev på Malgomajskolan, är glad över att skolan nu tar tag i problemen. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Gymnasieskolor efter #metoo

Rektor höll brandtal mot rasism och trakasserier

4:13 min

Efter en höst med både nazistiskt klotter och allt mer kränkningar på Malgomajskolan sätter ledningen nu ner foten mot trakasserier och hat. Idag höll skolans rektor, Per Lindberg, ett brandtal till skolans elever.

– Vi hör att man kallar varandra för hora och att man är dum i huvudet. Det är inte okej, sade rektor Per Lindberg i sitt tal till eleverna.

Vi har den senaste tiden rapporterat om hur gymnasieskolor i länet
tar krafttag mot sexuella trakasserier och kränkningar.

Ledningen på Malgomajskolan i Vilhelmina har fått nog efter nazistiskt klotter och uppgifter om allt mer kränkningar på skolan. Idag höll skolans rektor ett brandtal på Folkets hus i Vilhelmina för att få stopp på det här.

Skolan är som ett akvarium, blir det skitigt drabbar det alla som är i det.

Per Lindberg pratade om grundläggande värderingar i samhället som demokrati och yttrandefrihet, samt om allas lika värde. Malgomajskolan kommer nu att arbeta utifrån en femstegsraket för att försöka få bukt på de problem som skolan haft.

Förutom dagens tal och brev till föräldrarna ska bland annat lärarna utbildas av antirasistiska organisationen Expo och filmen Sameblod ska visas på skolan.

Vi kommer att lära oss någonting av det när vi får prata om det så mycket.

Elin Nejne, elev på skolan, tycker att talet var bra. Hon är glad över att det är ett stort projekt som nu dras igång på skolan.

– En liten sak ger ingenting. Man måste göra det till en större grej, och det är faktiskt en stor grej, och det är en allvarlig sak att prata om, säger Elin Nejne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista