Hans Brettschneider (MP).
Hans Brettschneider (MP). Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Hans Brettschneider (Mp): Vi ligger lågt i Umeå för att vara en studentstad

1:00 min

Bensinskatten, flygskatten och interna strider kan ligga bakom att Miljöpartiet minskar i norr. Det tror Hans Brettschneider, partiets gruppledare i Skellefteå.

– Vi är kanske dåliga på att få fram vår politik här uppe i norr, och framförallt tror jag att bensinskatten och flygskatten kan påverka, säger Hans Brettschneider.

– Sen har vi ju haft litet konflikter här i Västerbotten och den kan ju också påverka, för vi ligger väldigt lågt i Umeå om vi tänker på att det är en studentstad.

I Umeå får Miljöpartiet förhållandevis få röster jämfört med andra studentstäder, enligt Hans Brettschneider. I de fyra nordligaste länen är det enligt SCB nu bara 3,4 procent av väljarna som skulle rösta på Miljöpartiet idag.

Den interna konflikten i Västerbotten har nu lett till att partiet centralt har gripit in för att få fram en ny styrelse, något som Hans Brettschneider tror är bra på längre sikt:

– Kortsiktigt kan det vara negativt att det kommer fram att det är konflikter, men långsiktigt är det nog bäst att gå på djupet och lösa problemet och sen börja om från början. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista