Rainer Rönnback står i skenet från en av de starka lampor som Jukolux tillverkar.
1 av 2
Rainer Rönnback på Jukolux. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Triinu Varblane, medarbetare i projektet Cleantech Kvarken, pratar i telefon.
2 av 2
Triinu Varblane, projektmedarbetare, Cleantech Kvarken. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Ekonomisk ljusning över Kvarken

1:20 min

Västerbotten finns med när en ny ekonomisk region tar form kring Kvarken. En del av det gränsöverskridande utbytet är miljöteknikprojektet Cleantech Kvarken.

Över 160 företag har kopplats ihop genom satsningen på miljöteknik. Nu kan de hitta varandra lättare och också marknadsföras gemensamt internationellt. Ett exempel är belysningstillverkaren Jukolux.

– Vi har faktiskt hittat en återförsäljare i Ö-vik med anställda i Finland, Sverige, Estland, Lettland och Litauen, så det är en perfekt partner för oss, säger Rainer Rönnback på Jukolux. 

Vi behöver slå ihop oss för att klara konkurrensen ute i världen.

Jukolux gör explosionssäkra lampor för till exempel olje-, kemikalie- och gasindustrin. Belysningen är energisnål och lamporna behöver bytas ungefär vart elfte år. Detta är ett exempel på hur grönare teknik hittar ut i världen från Örnsköldsvik, Västerbotten och Österbotten. 

Triinu Varblane arbetar för Cleantech Kvarken och också som näringslivsutvecklare i Vasa. 

– Det är viktigt att det vi har påbörjat nu inte tar slut. Vi behöver slå ihop oss för att klara konkurrensen ute i världen, säger Varblane. 

Projektet Cleantech Kvarken tar slut våren 2018. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista