Slutpläderingar i tvisten mellan gruv- och metallföretaget Boliden och 796 chilenska medborgare
1 av 3
Näst sista rättegångsdagen i tvisten mellan Boliden och 796 chilenska medborgare. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio
Advokater för Arica Victims går in i en rättegångssal
2 av 3
Advokater för Arica Victims. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio
Klas Nilsson, kommunikatör hos Boliden, går in i en rättegångssal
3 av 3
Klas Nilsson, kommunikatör hos Boliden. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio
Bolidenrättegången

Det sades under gårdagens slutplädering

Arica Victims advokat och Bolidens kommunikatör berättar om dagen
2:22 min

I drygt 30 dagar har rättegången mellan närmare 800 chilenare och gruv- och metallföretaget Boliden pågått. Efter idag återstår bara en dag. P4 Västerbottens Hjalmar Åman har varit på plats och lyssnat på rättegången.

Under onsdag och torsdag denna vecka pågår slutpläderingar i tvisten mellan gruv- och metallföretaget Boliden och 796 chilenska medborgare.

Advokat Johan Öberg berättar om varför han anser att Boliden bör fällas i målet. Han ifrågasätter om Boliden förnekar att något över huvud taget hänt.

– Är det så att vi suttit här inne i sju veckor och pratat om något som inte hänt? frågade Johan Öberg rätten retoriskt under dagen.

Arica Victims heter företaget som företräder de 796 chilenska medborgare som stämt Boliden.

– Det finns en oerhörd stor mängd med tillkortakommanden, menar vi, som Boliden gjort sig skyldiga till som leder till att vi kan fastställa vårdslöshet, säger Johan Öberg.

Vi har redan facit från två domar i högsta domstolen i Chile.

Berättelserna från de vittnen som bodde granne med platsen där materialet från Skelleftehamn blev liggande gör det "oerhört svårt att komma fram till något annat" än att materialet som gruvbolaget skickade är orsaken till en rad sjukdomar och missbildningar hos de närboende, menar Arica Victims.

Imorgon kommer Boliden att argumentera för sin sak. 

– Egentligen är det ingenting nytt som har presenterats idag. Nu kommer vi att ges tillfälle imorgon att bemöta de här påståendena. Det finns missförstånd och där vi har olika synpunkter, säger Klas Nilsson, kommunikatör hos Boliden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".