Camilla Nordlund, affärschef på Transdev.
Camilla Nordlund, affärschef på Transdev. Foto: Linnea Hedelilja

Inställda bussturer på grund av förarbrist

1:33 min

I Umeå har många bussturer med lokaltrafiken ställts in på sistone. Nu är förhoppningen att chaufförer från Skåne ska rädda situationen.

Både i oktober och november har företaget Transdev fått många viten för brist på förare vid lokaltrafiken i Umeå. Enligt Länstrafiken har företaget långt fler viten än vad som är normalt. 

Anledningen till de många vitena är förarbrist och för att råda bot på problemet har företaget nu tagit in sju personer från bland annat skåne som kommer att fylla upp scheman i december och januari, berättar Camilla Nordlund, affärschef vid Transdev.

Lösningen med inlånad personal är kortsiktig, men Nordlund menar att det finns en plan för hur de ska bemanna bussarna framöver också. Företaget sätter hoppet till personer som just nu utbildar sig till busschaufförer, men om de kommer att välja Transdev är osäkert. 

– Vi har ju träffat många av de här personerna som håller på att utbilda sig nu, så vi har ju varit med i processen. Och de har fått veta lite om vår arbetsplats. Vi kommer ju gå ut med annonser med att vi söker förare och då hoppas vi att det är många som söker, och de här har vi ju kontakt med redan, säger Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista