Stig Berggren visar elevers drogvanor
1 av 2
Stig Berggren visar elevers drogvanor Foto: Åza Meijer
Eva Öberg Öström
2 av 2
Eva Öberg Öström Foto: Åza Meijer
Skellefteå

Allt fler elever använder droger

Stig Berggren: För oss är det oroande siffror
1:24 min

Kurvan för ungdomar som själva använder narkotika går ständigt uppåt. Årets undersökning i Skellefteå visar att 7% av eleverna har använt knark.

Sedan 1995 har det i Skellefteå kommun gjorts en enkätundersökning i årskurs nio på högstadiet och i årkurs två på gymnasiet. I enkäten svarar eleverna på frågor om alkohol, narkotika, dopning och tobak.

– Aldrig förr har jag varit så bekymrad över narkotikaanvändandet som nu, när det redan i nionde klass visar att så många själva har använt knark. Kurvan går ständigt uppåt senaste åren, berättar Stig Berggren från Förebyggande rådets arbetsgrupp.

Eva Öberg Öström är polis och jobbar förebyggande med att bland annat prata med barn om droger och alkohol. Hon är inte alls förvånad över sifforna.

– Det ser jag och hör från alla i våra nätverk, från fältassistenter och skolpersonal och andra att det är den här verkligheten vi har, säger hon.

Att jobba mot en nollvision vad gäller knark i skolan är bra, säger Eva Öberg Öström, men hon menar ändå att det inte är troligt att uppnå.

– Det är ungefär som i trafiken att vi siktar på noll, men att tro att det inte blir några trafikolyckor alls känns inte troligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".