KEnneth Keka Hellberg, fritidsgården i Vilhelmina.
Det var här, i pingislokalen på fritidsgården i Vilhelmina som någon hade ritat ett hakkors i oktober. Kenneth "Keka" Hellberg och hans kollegor startade då samtalet om ett antirasistiskt initativ. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Vilhelmina

Antirasist-rörelse startas efter nazistklotter på fritidsgård

1:41 min

Ett hakkors på fritidsgården blev droppen. Under Wilhelmina Winter Weekend går startskottet för ett nytt antirasistiskt engagemang i Vilhelmina.

Samhället i Vilhelmina har vid flera tillfällen utsatts för klotter med nazistiska symboler, och gymnasieskolan signalerar om ökat antal kränkningar. Men det är inte bara på Malgomajskolan i Vilhelmina som man nu sätter ned foten mot rasism och nazism.

Efter att Kenneth "Keka" Hellberg och hans kollegor på fritidsgården upptäckt ett ditklottrat hakkors i pingisrummet så sökte de upp föreningar, företag och organisationer på orten.

Jag kan höra ungdomar säga saker som jag tror att de säkert kan ha hört hemifrån.

– Under Wilhelmina Winter Weekend i februari ska vi arrangera något. Vad exakt vad vi inte ännu, men som har med antirasism att göra som lockar folk. I höst kör vi sedan en hel temavecka där skolorna är inbjudna, säger Kenneth.

Utformningen för arrangemangen är i sin linda, men tillsammans med bland annat Mona-Lisa Wallin på Vilhelminas bibliotek så sammankallades ett gäng samhällsaktörer i slutet av november för planera inför kommande års engagemang kring främlingsfientlighet.

– Alla som jobbar med människor och framför allt med ungdomar vill vi ha med oss på tåget, säger Kenneth Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista