Amanda Nilsson, Melisa Gök, Tindra Bildström, Nelle Ulander, Cornelia Westerberg Blom, Moa Olsson, Robin Sandström och Emelie Mårtensson står för namninsamlingen för att behålla sina lärare. Ej på bild: Frida Sandström.
Amanda Nilsson, Melisa Gök, Tindra Bildström, Nelle Ulander, Cornelia Westerberg Blom, Moa Olsson, Robin Sandström och Emelie Mårtensson står för namninsamlingen för att behålla sina lärare. Ej på bild: Frida Sandström. Foto: Linnea Hedelilja/Sveriges Radio
Obbola

Elever kritiska till omplacering av lärare

3:15 min

Tre lärare ska omplaceras på Obbola skola i Umeå kommun. Eleverna är kritiska och befarar att det ska gå ut över dem.

Under lektioner på skolan fick elever och lärare reda på att tre lärare skulle omplaceras. Frida Sandström fick reda på det under sin franskalektion.

– Vår lärare var sen, så vi satt och jobbade själva och efter ungefär 20 minuter kom hon in igen och var väldigt ledsen och upprörd, säger Frida Sandström. 

Eleverna frågade vad som gjorde läraren ledsen och då fick de reda på nyheten. Eleverna berättar att det blev omtumlande, lärare och elever grät i korridorerna och eleverna fick gå hem tidigt. En lärare sjukskrev sig också.

Det kommer bara att sänka oss.

Men en par klasskamrater i årskurs åtta beslöt att agera, och göra en namninsamling. De menar att beslutet kan få negativa konsekvenser för deras skolgång.

– Det kommer bara att sänka oss. Det kommer sänka våra betyg och sänka vår motivation och vår ork att gå i skolan när vi inte längre har våra lärare, säger Tindra Bildström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista