Landstingets flagga i Västerbottens län. Foto Peter Öberg/SR Västerbotten.
Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.

Rekordstora sparkrav på sjukvården

1:29 min

Västerbottens landsting ska spara minst etthundraåttio miljoner kronor under nästa år. Idag tisdag beslutar landstingsstyrelsen om ett sparpaket för 2018.

Besparingen är den hittills största som föreslagits i Landstinget. Jämfört med vad som budgeterats har sjukvården gjort av med 330 miljoner kronor för mycket under 2017.

Kostnaderna för sjukvården i Västerbottens län har dragit iväg det senaste halvåret. Efter sommarsemestrarna har kostnaderna ökat kraftigt, månad för månad, både på hälsocentralerna och på sjukhusen. Totalt kommer Landstinget att göra av med ungefär 330 miljoner kronor för mycket i år.

Det mesta av det hål som då uppstår i kassan kan Landstinget täcka, dels med överskott från förra året, och dels genom att sälja värdepapper med vinst. Men det är en lösning bara för i år.

Nästa år måste de här kostnadsökningarna bromsas, det är både den rödgröna majoriteten och alliansen i opposition överens om.

Den ökande kostnaden vi har för hyrpersonal den är inte rimlig.

Socialdemokraterna har redan aviserat att det i första hand gäller att dra ner på hyrläkare och hyrsköterskor, men alliansen menar att det är orealistiskt att göra det redan nästa år. De föreslår istället en satsning på den anställda personalen, med bland annat högre lön till särskilt kompetenta anställda.

Från och med 2019 kommer alla Sveriges landsting att göra en gemensam satsning på att stoppa beroendet av hyrpersonal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista