Åsa Regnér
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) kommenterar samtal med arbetsmarknadens parter om metoo-kampanjen på Rosenbad. Foto: TT
#Metoo

Metoo-initiativ ledde till möte med jämställdhetsministern

#Deadline-initiativtagaren: Det kommer att skrivas in i historien
1:59 min

Nu har ett steg på regeringsnivå tagits efter uppropen inom Metoorörelsen. Två västerbottningar fanns på plats.

Jämställdhetsministern tillkallade sig initiativtagarna från branschuppropen i samband med Metoo. Emma och Johanna Lindkvist var inbjudna som initiativtagarna bakom #deadline – journalisternas eget upprop där över 4000 kvinnliga journalister skrivit under.

Tillsammans med alla andra initiativtagare pratade de, under ett och samma tak, om nästa steg i jämställdhetsrörelsen

– Det var häftigt. Det känns verkligen som att det är en revolution, det är något stort vi får vara med om just nu. Det här kommer att skrivas in i historien, det är jag helt övertygad om, säger Emma Lindkvist.

De närvarande initiativtagare delades upp i grupper och återkom senare med vad de pratat om. Jämställdhetsministern noterade vad som sades, enligt Emma Lindkvist.

Bara det faktum att sexuella trakasserier och jämställdhet diskuteras på det här sättet är ett tecken på förändring menar Lindkvist:

– Jag tror att det kommer att göra skillnad. Framförallt tror jag att det kommer att göra att man vågar. Pratar man om det här ska mankänna att man har det här stödet i ryggen.

#metoo – Detta har hänt

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywoodproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Hittills har ett 40-tal kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. Kända och okända kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Tre manliga medarbetare på Aftonbladet, TV4 respektive SVT anklagas för övergrepp och bolagen startar interna utredningar.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".