Guitars, Umeå.
Guitars i Umeå kan få en ny adress. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
Umeå

Föreslår flytt av gitarrmuseet i Umeå

Gitarrmuseet i Umeå kan komma att flytta till Folkets hus i Umeå, det här skriver Umeå kommun i ett pressmeddelande idag.

Verksamhetsområde Tillväxt vid Umeå kommun har under året arbetat med uppdraget att hitta en lösning som säkerställer en långsiktigt hållbar drift av museet tillsammans med Svenska Gitarrmuseet.

– Det skulle bli ett betydligt mer effektivt lokalutnyttjande än i dagsläget. När det gäller den långsiktiga finansieringen, är det något som vi får förhandla med Folkets hus om, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

Parterna är överens om att en flytt av verksamheten till Umeå Folkets hus är det bästa för museets fortsatta drift och utveckling.

Målet är att flytten av museet ska vara genomförd årsskiftet 2018/2019 eller tidigare om så möjligt och museet kommer i så fall att inrymmas i översta våningen i Folkets hus.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har även beslutat att Svenska gitarrmuseet Ideell förening ska få ett bidrag på fem miljoner kronor, fördelade på hälften år 2017 och den andra hälften år 2018.

Både Moderaterna och Liberalerna yrkade på avslag till att skjuta till fem miljoner till föreningen.

– Vi vill inte ge några mer pengar till Guitars, det är inte en kommunal uppgift, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".