Tomma och fyllda glas på ett soffbord vid en sommarfest utomhus.
1 av 2
Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Eva Öberg Öström
2 av 2
Eva Öberg Öström Foto: Åza Meijer

Ungas alkoholdebut kan ske en onsdagskväll

1:19 min

Det finns inte längre något tydlig debuthelg, då flest ungdomar alkoholdebuterar.

Ungdomar alkoholdebuterar när som helst, det behöver inte ens vara på helger längre. De tidigare så tydliga debuthelgerna finns inte längre. Den trenden har varit tydlig under de senaste fem åren i de undersökningar som Skellefteå kommun gjort under lång tid.

Det är egentligen bara nyårsafton kvar som sticker ut som en vanligare debuthelg, något som förvånar bland andra Skellefteås kommunpolis Eva Öberg Öström.

– Lucia och Halloween då kan man förstå att ungdomar söker sig ut, men just nyårsafton är ingen dag då man sticker ut och träffar kompisar, säger Eva Öberg Öström.

Trenden har varit tydlig några år bland elever i årskurs nio och andra året på gymnasiet i Skellefteå. Svaren har blivit alternativet annat, på frågan om när alkoholdebut sker.

Att debuthelgerna allt mer suddas ut får också konsekvenser för dem som arbetar förebyggande.

– Det är inte så att vi kan kraftsamla bara på vissa helger, för fält och de som jobbar ute måste alltid vara på alerten, egentligen skulle det behövas att dom jobbar varje helg, förklarar kommunpolis Eva Öberg Öström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista