Åsele

Klart: Åsele blir nytt samiskt förvaltningsområde

Regeringen beslutade idag att Åsele kommun blir nytt samiskt förvaltningsområde. Dessutom blir Skellefteå nytt finskt förvaltningsområde.

Regeringen har alltså vid ett sammanträde i morse beslutat att från 1 februari nästa år ansluta ett antal kommuner och landsting som förvaltningsområden för samiska, finska och meänkieli.

Luleå (Julevu), Åsele (Sjieltie) och Sundsvall (Sjädtavaelie) blir nya samiska förvaltningskommuner.

– Detta är ett tydligt steg i arbetet för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter att leva och utvecklas i vårt samhälle, inte minst när det gäller rätten till sitt språk. Regeringen säkerställer genom beslutet att de rättigheterna som finns i lagstiftningen också ska märkas i vardagen för sverigefinnar, samer och tornedalingar runt om i vårt land, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

I och med det nya beslutet ingår nu 64 kommuner i det finska förvaltningsområdet, 22 kommuner i det samiska och sju kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli.

I förvaltningsområdena för finska, samiska och meänkieli ingår också landstingen i Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppland, Västerbotten, Västmanland, Västernorrland, Örebro och Östergötland samt Västra Götalandsregionen.

Beslutet innebär att de nationella minoriteterna i den kommunen eller landstinget ska kunna använda sitt minoritetsspråk i kontakt med myndigheter, både muntligen och skriftligen. Kommuner ska också kunna erbjuda barn- och äldreomsorg på minoritetsspråken.

De nya kommunerna och landstingen:

Samiska
Åsele kommun
Luleå kommun
Sundsvalls kommun
Västernorrlands läns landsting

Finska
Gislaveds kommun
Jönköpings läns landsting
Skellefteå kommun
Järfälla kommun
Söderhamns kommun
Örnsköldsviks kommun

Meänkieli
Luleå kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista